Version française

Inhoud


Wat verandert er?

Er zijn eigenlijk drie zaken die veranderen:

  • De rol die elke persoon of corporatie had in de totstandkoming van het document wordt vanaf nu ingevoerd in subveld $$e i.p.v. in $$4.
  • In plaats van een code van drie letters wordt deze rol nu ingevoerd als een volledige (Engelstalige) formulering (1 of enkele woorden).
  • Het subveld $$e is herhaalbaar. Als een persoon of corporatie meerdere rollen had, worden in de tag meerdere subvelden $$e toegevoegd met de relevante termen. Het gebruik van het subveld $$3 om een bijkomende 'documentgebonden' rol toe te voegen, vervalt dus.

De onderstaande screenshots tonen het verschil tussen het oude en nieuwe datamodel.

Image Placeholder

verandert naar

Image Placeholder


Waarom veranderen?

De RDA-beschrijvingsstandaard mijdt het gebruik van afkortingen: codes vervangen door volledige termen brengt ons dus dichter bij de standaard. Bovendien is in Primo VE het beheer van deze termen eenvoudiger dan codes (met bijhorende omzettingen om volledige termen te tonen in Limo).

Deze verandering heeft ook een voordeel in Alma. Anders dan de codes in subveld $$4 zijn de termen in $$e wel volledig doorzoekbaar via een speciale index Relator. Je kan dus via Advanced Search zoekopdrachten opstellen op dit subveld. Het screenshot hieronder toont een voorbeeld.

Image Placeholder


Impact op de workflow

Gecontroleerde invoer via keuzelijst

Om ervoor te zorgen dat catalografen vlot en foutloos gegevens kunnen invoeren in $$e is in Alma het volgende gedaan:

  • Er is een keuzelijst beschikbaar met de relator terms die gebruikt kunnen worden in het subveld $$e voor tags 100, 110, 700 en 710. Deze keuzelijst is doorzoekbaar op de Engelstalige term maar ook op a) de Nederlandse vertaling, b) de Franse vertaling en c) de oude code uit $$4. Het volstaat om een aantal letters in te tikken in het subveld om de lijst te filteren. Je kan dan eenvoudig een term kiezen door erop te klikken.
  • Net zoals het $$4 vroeger is het $$e een verplicht subveld. Elke tag 100, 110, 700 of 710 moet dus minstens 1 subveld $$e met een rol hebben. Ontbreekt dit subveld, dan zal Alma een fout (error) melden en kan je het nieuwe of gewijzigde record niet opslaan tot je het ontbrekende subveld hebt toegevoegd.
  • De keuzelijst is ook een gesloten lijst: enkel de invoer van waarden uit de lijst is toegelaten. Op die manier voorkomen we tik- en andere invoerfouten. Als je toch een afwijkende waarde zou invoeren zal je ook een foutmelding krijgen die het bewaren van het record blokkeert tot je de fout verbeterd hebt.

$$e in records op basis van een template

In de gedeelde NZ-templates worden subvelden $$e voorzien in plaats van $$4. Denk eraan om ook in je eigen private templates deze aanpassing door te voeren.


$$e in records via copycat

Bij het importeren van records uit externe catalogi worden aanwezige subvelden $$e overgenomen. Dat is een startpunt maar er zijn een aantal zaken waarop je moet letten en die je waar nodig moet aanpakken.

  • Als het geïmporteerde record een of meerdere tags 100, 110, 700 of 710 bevat zonder subveld $$e, dan zal je deze moeten toevoegen. Anders zal je bij het opslaan van het record een foutmelding krijgen.
  • Als er in het geïmporteerde record wel al subvelden $$e voorzien zijn maar deze waarden komen niet voor op de keuzelijst, dan moeten deze vervangen worden door een waarde uit de lijst die zo goed mogelijk aansluit bij de geïmporteerde waarde. Je kan deze controle en verbetering systematisch doen bij het uitwerken van het record of je kan dit uitstellen tot wanneer je een record opslaat. Als je dan een foutmelding krijgt die wijst op een ongeldige waarde in $$e kan je die alsnog verbeteren.

Colofon

Laatst gewijzigd op 1.02.2022