Inhoud


Specfieke Limo-views voor bepaalde instellingen
- Lirias: bibliografie en repository van de KU Leuven Associatie
- DoKS: view voor eindwerken van hogeschoolstudenten


Inleiding



Deze pagina bespreekt wat er nieuw of gewijzigd is ten opzichte van de huidige Limo, en wat de gekende issues zijn.

! Een aantal functionaliteiten zijn nieuw en/of kunnen nu per instelling geconfigureerd worden. Ze zijn aangeduid met de groene tag : Optie in de onderstaande tekst. De meeste van die functionaliteiten zijn niet automatisch geactiveerd per instelling, maar dat kan op aanvraag via de LIBIS Helpdesk. Voor de leden van de Werkgroep Limo zijn die keuzes al gemaakt. 


Limo landingspagina


De pagina "https://limo.libis.be" heeft een nieuwe look gekregen.

Je kan zoeken naar views, omgekeerd (Z-A) sorteren, en filteren via de tags.


Startpagina en menu bovenaan


Nieuw / gewijzigd


  •  Bladeren - Optie
  • Feedbackknop : mail naar e-mailadres van de instelling - Optie.
    Berichten via de Feedbackknop worden naar de LIBIS Helpdesk gestuurd maar op vraag  kunnen die ook bij een e-mailadres van de instelling terecht komen. 
  • Knop "Contact"Optie
    Instellingen die dat willen kunnen deze knop toevoegen in het menu. De knop linkt naar een eigen pagina van de instelling, bv een pagina waarop adres en openingsuren van de bibliotheek vermeld zijn. Per taal van de interface kan - indien gewenst - naar een aparte pagina gelinkt worden. Stuur een bericht naar de LIBIS Helpdesk met de url(s) om deze knop toe te voegen.
Image Placeholder

  • Nieuwsberichten op de startpagina
    De nieuwsfunctie werd opgesplitst in algemene nieuwsberichten voor alle of meerdere instellingen enerzijds en nieuwsberichten per instelling anderzijds.
    • Algemene nieuwsberichten
      Berichten van de LIBIS blog: berichten over software releases (mogelijk gefilterd per instelling) of algemene berichten over technische problemen e.d. worden getoond op de Limo startpagina en worden beheerd door LIBIS.  
    • Nieuwsberichten per instelling
      Elke instelling kan nu zelf berichten maken en beheren via de "Resource Recommender" in Alma. Deze berichten worden getoond bovenaan de resultatenlijst na een zoekactie. Heb je als instelling meerdere views, dan kan je aangeven in welke view het bericht getoond moet worden. Er kan gelinkt worden naar een webpagina voor meer info en je kan een afbeelding tonen als achtergrond.

      Image Placeholder



Zoeken


Nieuw / gewijzigd

  • In Geavanceerd zoeken kunnen een aantal nieuwe indexen toegevoegd worden,  - Optie .
    Het gaat om:
  • MESH: thesaurus van de de National Library of Medicine, USA.  Voor de Alma-records zijn dit records die tag 650/#2 hebben. NB. In de details van een record kan “MESH-Subjects” klikbaar gemaakt worden; zodat de gebruiker kan zoeken naar andere records met dit onderwerp. Door toevoegen van deze index kan specifieker gezocht worden : nl. op MESH Subjects ipv op Subjects)
  • Genre: Niet van toepassing voor CDI-records. Deze index bevat met tags 655$_4$v (gemigreerd van tag 653). Een aantal waarden die overlappen met het type bron zal nog verwijderd worden.
  • Plaatsnummer. Opgelet ! om in Primo VE deeplinks te kunnen maken op plaatsnummer die geen ruis in de zoekresultaten geven kan het aangewezen zijn om deze index of de index Bezitsgegevens aan te bieden.
  • Bezitsgegevens: deze index bevat tag 852 met subvelden b,c,k,h,i,l,m en eventueel andere velden uit de holding die geïndexeerd zijn.  De index bevat dus ook het plaatsingsnummer, dus als je deze aanbiedt lijkt de index “Plaatsnummer” niet nodig.
    Opgelet ! Om deeplinks op fysieke collectie te kunnen maken die niet te veel ruis in de zoekresultaten geven kan het aangewezen zijn om deze index aan te bieden.  
  • Beschrijving: de inhoud van MARC tag 520
  • Inhoudstafel: de inhoud van MARC TAG 505
  • Reeks:  nl. MARC tags 400, 440, 490, 830.  Door toevoegen van deze index kan bij klikken op de reekstitel in het volledige record specifieker gezocht worden op reekstitel (ipv op titel).
  • Deze indexen kunnen op vraag toegevoegd worden (is gebeurd voor de leden van de Werkgroep Limo die dit wensen). Stuur in dat geval een bericht naar de LIBIS Helpdesk.
  • In de filter op Type bron werd het type Audiovisueel opgesplitst in Audio en Video.
  • Na de zoekactie klapt het zoekscherm in, om meer plaats op het scherm te maken voor de zoekresultaten. Je kan de zoekterm nog aanpassen in dit ingeklapte scherm, of je kan het uitgebreide zoekscherm terug openklappen door te klikken op het pijltje bovenaan, naast Zoekcriteria.
  • De tags-functionaliteit is niet meer beschikbaar, dus zoeken op tags kan dan uiteraard ook niet.
  • De digitale records van andere instellingen zijn voorlopig niet meer opzoekbaar in de view van je instelling. In een volgende Limo-versie wordt dit terug mogelijk.
  • Documenten in de Network Zone die niet gelinkt zijn aan een Institution Zone (via een holding of item, een localised tag 996 of manueel gelinkt) worden niet gevonden. Dit kan met name het geval zijn voor oudere excerpten (en voor een aantal documenten waarvan alle holdings/items verwijderd zijn).  


[!] Gekende issues


  • Voor KU Leuven: Liriasrecords worden voorlopig niet gevonden in de zoekscope "Books & More @KU Leuven"
  • Voor views waar Liriasrecords zijn opgenomen in de zoekscope "All Content": de sortering op datum en op titel werkt voorlopig niet correct.



Zoekresultaten


Nieuw / gewijzigd


Korte weergave van de resultaten

  • Uitgever en plaats van uitgave Optie
    Dit veld wordt standaard niet getoond om de resultatenlijst overzichtelijker en minder zwaar te maken, maar kan op vraag toegevoegd worden. 

Aantal zoekresultaten en relevance ranking

Het aantal zoekresultaten tussen Limo Classic en de nieuwe Limo kan verschillen; daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Er zijn kleine verschillen in de indexering
  • Verschillen in groepering (FRBR) en Deduplicatie van (heeft niet zoveel impact)
  • Records (vooral artikels) in de Network Zone die niet gelinkt zijn aan een Institution Zone (door een holding, localised tag 996 of door manueel te linken) worden niet gevonden.
  • Gedigitaliseerde records van een andere instelling zijn tijdelijk niet meer opzoekbaar.
Voor instellingen met CDI is de relevance ranking verschillend. Er komen meer boeken en tijdschriften uit de lokale catalogus vooraan in de resultatenlijst.
Voor instellingen die Liriasrecords opnemen in de standaard zoekscope: Liriasrecords hebben meer gewicht dan in de oude Limo-versie.  

Resource Recommender

Via de Resource Recommender kan je bepaalde berichten of informatie extra in de kijker zetten, bovenaan de resultatenlijst. Meer info vind je in een apart artikel hierover

Facets

  • "Filter op"
    In Primo VE worden voor deze facets (Online toegang, Fysieke exemplaren, ...) geen aantallen records getoond. Dat is wel zo in de huidige Limo.
  • Type bron 
    In de huidige Limo kan een record in de facets onder verschillende materiaaltypes onderverdeeld worden (Er kan wel maar één type per record in de resultatenlijst getoond worden). In Primo VE is er een één op één relatie tussen het type in de facets en in de resultatenlijst; dus elk record kan één materiaaltype hebben in de facets. Meer info over types bronnen in Limo.
  • Auteur / medewerker 
    Omdat voor CDI-records momenteel geen auteursfacets kunnen getoond worden, is besloten de facet Creator niet te tonen voor instellingen met CDI.  Voor instellingen die geen CDI hebben: de facet bevat zowel auteurs als medewerkers.
  • Topic - Optie
    Naast de systeemtrefwoorden worden hier alle lokale trefwoorden van alle instellingen getoond en alle subvelden van tag 650, behalve de numerieke, worden getoond in de facets.
    NB. Voor instellingen die geen CDI hebben is er de mogelijkheid om in de plaats van deze standaardfacet een facet te tonen met enkel de lokale trefwoorden van de eigen instelling, of de eigen lokale trefwoorden samen met een aantal systeemtrefwoorden (zoals UDC, SISO, EUROVOC,..). Instellingen kunnen dit doorgeven via de LIBIS Helpdesk. 
  • Genre Optie
    Enkel van toepassing voor Alma-records (niet voor CDI-records)
    Deze facet kan op vraag toegevoegd worden (is gebeurd voor de leden van de Werkgroep Limo die dit wensen).
  • Tijdschrifttitel (enkel van toepassing voor instellingen met CDI) - Optie
    In Primo VE bevat deze facet enkel records uit CDI, en worden er maximaal 10 tijdschrifttitels getoond.
    Deze facet kan op vraag toegevoegd worden (is gebeurd voor de leden van de Werkgroep Limo die dit wensen).
  • Locatie van fysieke items - Optie
    Enkel de locaties van de eigen instelling worden getoond.
    Deze facet kan op vraag toegevoegd worden via een bericht naar de LIBIS Helpdesk (is gebeurd voor de leden van de Werkgroep Limo die dit wensen). Opgelet! : als de instelling meerdere bibliotheken heeft die dezelfde namen voor locaties gebruiken (bv. "Magazijn" of "Open rek") kan dit verwarrend zijn. In deze facet wordt immers enkel de naam van de locatie vermeld, niet van de bibliotheek; zodat er meerdere locaties met dezelfde naam in de facet kunnen verschijnen.
  • Bibliotheek
  • Anders dan in de huidige Limo worden de namen van de bibliotheken rechtstreeks overgenomen uit Alma, er is dus geen mapping voor weergave in Limo.

    Standaard wordt de facet opgesplitst in bibliotheken van de eigen instelling en van andere instellingen. De standaardconfiguratie is: wanneer de gebruiker zoekt in de scope met catalogus van de eigen instelling, dan toont de bibliotheekfacet geen bibliotheken van andere instellingen. Dit gebeurt wel wanneer de gebruiker zoekt in “All Content” / Alle LIBISnet-catalogi. Alternatief is het ook mogelijk om altijd de bibliotheken van de andere instellingen te tonen - Optie.

  • Uitgelichte collecties
    Anders dan in de huidige Limo worden de titels van de collecties in de taal van de interface getoond. Opgelet! Dit heeft wel als gevolg dat er geen collectienaam getoond wordt wanneer de vertaling niet gebeurd is in Alma.
  • Recent toegevoegd - Optie
    Op dit moment zijn de facets niet overlappend. "Laatste drie maanden" bevat dus de records die tot 3 maanden geleden zijn toegevoegd minus de records die tot een maand geleden zijn toegevoegd. Laatste maand bevat de records die tot een maand geleden zijn toegevoegd, behalve de records van de laatste week.   

Beschikbaarheidsaanduiding

Voor e-tijdschriften beheerd in Alma wordt/worden de periode(s) van beschikbaarheid samengevat getoond in de resultatenlijst. De samenvatting bevat maximaal drie periodes; als er meer zijn dan wordt er het label “en meer" toegevoegd.

Enkele bemerkingen :
  • Omdat deze informatie in real time wordt berekend, zal ze met enige vertraging in de resultaten verschijnen. 
  • Als een tijdschrift zonder beperkingen beschikbaar is, en de portfolio’s bevatten geen beschikbaarheidsperiodes, dan wordt er geen coverage getoond.  
  • De periode van beschikbaarheid kan één embargo bevatten. Als er meerdere embargo’s zijn, zal er maar één getoond worden. Het embargo wordt niet getoond als er meer dan drie beschikbaarheidsperiodes zijn.  

Groepering van records (FRBR)

Records worden iets minder gemakkelijk gegroepeerd dan in de huidige Limo. Er moeten nl. meer subvelden van de titel identiek zijn vooraleer records worden opgenomen in eenzelfde groep van versies.

Deduplicatie van records

Bij (praktisch) identieke metadata zal Limo records dedupliceren: er wordt maar één record getoond maar de beschikbaarheid en locaties / link naar de fulltext van de twee records worden toegevoegd aan dat ene record. Dedup gebeurt niet voor handschriften, oude drukken, kaarten en afbeeldingen.

Anders in Primo VE is:
  • Thesissen worden niet gededupliceerd
  • De dedup van de fysieke en online versie van documenten wordt niet meer tegengehouden. Bij dedup is het record dat getoond wordt steeds de fysieke versie. 



Acties


[!] Gekende issues


  • Volume, issue en pagina’s van lokaal geïndexeerde artikels en hoofdstukken  worden momenteel niet weergegeven in citaties en niet geëxporteerd naar citatiesoftware. Ex Libris plant hiervoor een oplossing in de loop van 2023. 

Details van een record


Nieuw / gewijzigd

Velden

  • Titel
    De auteursvermelding (Alma tag 245$c) wordt enkel nog getoond voor oude drukken.
  • Vorige titel
    Dit is een nieuwe veld, de vorige titel (MARC tag 247) wordt in de huidige Limo opgenomen in het veld Andere titel.
  • Reeks
    De reekstitel is aanklikbaar, zodat gebruikers andere werken uit die reeks kunnen zoeken. NB. Momenteel wordt gezocht op exacte titel, maar als in Geavanceerd zoeken de index “Reekstitel” is toegevoegd, dan kan meer specifiek gezocht worden op reekstitels.
  • Genre
    Niet van toepassing voor CDI-records. Dit veld bevat MARC tag 655$_4 $v. Op dit moment bevat het veld nog waarden die overlappen met Type record, maar die zullen nog verwijderd worden.
  • Beschrijving en Bijkomende informatie
    In de huidige Limo bevat het veld Beschrijving heel wat verschillende MARC-tags. In Primo VE bevat dit veld enkel MARC tag 520. De andere tags komen terecht in een bijkomend veld: “Additional Information”.
  • Taal, Originele taal, Taal van de ondertitels en Details ivm taal
  • In het veld Taal worden voor Alma-records de subvelden $a (doeltaal), $d (taal van gezongen of gesproken tekst bij audiovisuele documenten) en $e (taal van het libretto ) van MARC tag 041 opgenomen. Alternatief (indien 041 niet ingevuld) wordt de taal gehaald uit de code in tag 008.
  • Het veld Originele taal bevat MARC tag 041 $h (enkel voor Alma-records)
  • Het veld Taal van de ondertitels bevat MARC tag 041 $j. (enkel voor Alma-records)
  • Andere informatie ivm de taal van een document wordt opgenomen in het veld Details ivm taal (subvelden $b, $f, $g, $k en MARC tag 546$a, enkel voor Alma-records).
  • MESH onderwerpen
    Medical Subject Headings : thesaurus van de de National Library of Medicine, USA. Voor de Alma-records zijn dit records die tag 650/#2 hebben. Het veld kan klikbaar gemaakt worden om andere records met dat MESH onderwerp te vinden. Om daarbij specifiek op MESH-onderwerpen te zoeken moet de index MESH in Gevanceerd zoeken toegevoegd worden.
  • Abstract
    Er is geen apart veld “Abstract”. Alle waarden van tag 520 komen in veld “Beschrijving”.
  • Onderdeel van
    Dit veld is klikbaar zodat gebruikers het moederrecord kunnen vinden. (In de huidige Limo kan dit via de link : Find item in Library). Bij aanklikken wordt een zoekactie gedaan op de exacte titel van het tijdschrift. Daarbij vind je niet alleen de titel van het tijdschrift maar ook alle kindrecords van dat tijdschrift (want tag 773$t is opgenomen in de titelindex).   NB. Omdat gelinkt wordt op titel, worden er bij korte of algemene titels mogelijk ook records gevonden die niets met het tijdschrift te maken hebben.
  • Gerelateerde titels
    Dit veld toont de gerelateerde records. Voor Alma-records gaat het om records die zijn gelinkt via specifieke tags (7XX) voor zover ze aan de IZ gelinkt zijn. Het gaat zowel om "vertikale relaties": onderdelen van deze publicatie (gelinkt via tag 773) als om "horizontale relaties": andere publicaties die om één of andere reden met deze publicatie gelinkt zijn bv. verschillende edities van hetzelfde werk, vertalingen, titels die elkaar opvolgen of worden samengevoegd..
    Meer info over horizontale relaties in Alma en de verschillende labels die gebruikt worden

    De lijst is gesorteerd volgens het type relatie: Andere editie, Eenheden (dit zijn de "kindrecords"), Eerdere titel, Latere titel, Beschikbaar in andere vorm, ..)
    De lijst van eenheden voor een tijdschrift kan uiteraard wel erg lang zijn. Enkel de eerste 20 gerelateerde records wordt in eerste instantie getoond. Zijn er meer, dan kan je via de link: ALLES WEERGEVEN alle relaties zien.
    Op vraag kan het veld Gerelateerde titels ook verwijderd worden uit de weergave van het record. - Optie.

Andere

  • Links: Bronrecord weergeven.
    Deze link toont de MARC-tags van het Alma-record. Dit is handig om te testen: is de weergave van het record niet zoals verwacht kan je hier controleren of de data in Alma correct zijn ingegeven. Deze link zal verwijderd worden wanneer we live gaan met Primo VE, want voor de eindgebruiker is dit niet relevant.
  • Vorige / volgende op het rek
    Bij fysieke materialen worden standaard de records met de volgende/vorige plaatsingsnummers getoond op een virtueel boekenrek. De gebruiker kan met de pijltjes naar volgende / vorige boeken navigeren.

    NB. Dit kan verwarrend zijn in als de instelling meerdere campussen heeft. Het is niet mogelijk om hier enkel boeken van een bepaalde campus te tonen. Als een boek meer dan één locatie heeft kan uiteraard ook maar vanaf één locatie genavigeerd worden  (de eerste die getoond wordt). De functie kan gedeactiveerd worden op vraag (is gebeurd voor de leden van de Werkgroep Limo die dit wensen). - Optie.
Image Placeholder
  • Tags
    De functionaliteit om tags toe te voegen waarop via Geavanceerd zoeken kan gezocht worden, is niet meer beschikbaar. 


[!] Gekende issues


  • EUROVOC-trefwoorden niet in de taal van de interface
    In Limo Classic worden de trefwoorden van EUROVOC getoond in de taal van de interface, dankzij verrijking via authorities. Dit is niet het geval in de nieuwe Limo: het trefwoord wordt getoond in de taal waarin het is ingevoerd. Bij klikken op de term wordt wel gezocht naar de verschillende taalversies. 
  • Aangepaste links specifiek voor een instelling
    Sommige instellingen bieden een extra link naar een eigen webpagina om meer info te geven, bv. over Limo of over de bestelprocedure. Deze links zullen bij het live gaan niet in de taal van de eindgebruikersinterface aangeboden kunnen worden, er is dus één link voor alle taalversies.  Deze links kunnen nu nog niet getest worden omdat dit wel het geval is in de huidige Limo. 
     Taalafhankelijke links worden gepland voor een latere versie.


Locaties en link naar de fulltext ("Delivery")


Nieuw / gewijzigd


Geen Online toegeng op basis van url in tag 856

Een record wordt niet aangeduid als online beschikbaar op basis van de aanwezigheid van een URL in tag 856.  De url in 856 wordt wel getoond in de sectie Links van het record op voorwaarde dat de tweede indicator 4 is. De inhoud van subveld 3, x, of y wordt als label getoond. Als deze subvelden niet ingevuld zijn, dan wordt het label "Link to resource" getoond.   

Om toegang te geven tot een online bron wordt dus steeds een portfolio of representatie gemaakt. LIBIS plant de ontwikkeling van een cloud app om toe te laten snel online portfolio's aan een bron toe te voegen. 


[!] Gekende issues


Fysieke records

  • Html in notes van fysieke items wordt in sommige gevallen niet als zodanig geïnterpreteerd.  Dit gebeurt als er meer dan één exemplaar met html-tekens is per holding. De correctie van deze bug is gepland voor november 2022.

  • De extra links die zijn aangemaakt voor sommige instellingen (“Meer uitleg over aanvragen en bestellen” voor KU Leuven en “Meer info over Limo in VIVES” voor VIVES) zijn nog niet beschikbaar. Deze links zullen bij het live gaan niet in de taal van de eindgebruikersinterface aangeboden kunnen worden, er is dus één link voor alle taalversies.  Taalafhankelijke links worden gepland voor een latere versie.

Online records

  • E-bronnen die via een wachtwoord toegankelijk zijn: de wachtwoorden zullen op een andere manier getoond worden. Lees hier wat er verandert, zowel qua beheer in Alma, als voor de eindgebruiker.  


Terug naar boven


Login en Mijn Bibliotheekaccount


Nieuw / gewijzigd


  • Aanpassen adresgegevens in Persoonlijke details.
    Er is een configuratie-optie in Limo die bepaalt of eindgebruikers al dan niet hun persoonlijke gegevens mogen aanpassen in Limo.
    In de huidige Limo kan de gebruiker zijn e-mailadres aanpassen, maar dat heeft geen impact op de communicatie vanuit Alma: het e-mailadres in Alma voor brieven (zoals herinneringen ivm uitgeleende materialen e.d.) verandert niet.

    Dit is anders in Primo VE. Als de gebruiker de autorisatie krijgt om zijn e-mailadres aan te passen, dan wordt dit in Alma het voorkeursadres voor brieven. Hetzelfde geldt voor andere adresgegevens zoals postadres en telefoonnummer. Standaard is daarom geconfigureerd in Primo VE dat eindgebruikers hun gegevens niet mogen aanpassen. Op vraag kan die configuratie gewijzigd worden - Optie
  • Wachtwoord aanpassen.
    Gebruikers van wie de account wordt beheerd in Alma, kunnen nu hun wachtwoord aanpassen vanuit Mijn Bibliotheekaccount in Limo.  




Andere zoekopties


Nieuw / gewijzigd




Terug naar boven



[!] Gekende isssues

  • Verder gelden dezelfde issues gelden als voor de andere views


Colofon

Laatst gewijzigd op 21.08.2024