Laatste kans: LIBIS gebruikersdag

Je bent van harte welkom op de LIBIS gebruikersdag die volgende week maandag (10 juni) doorgaat in Leuven. Maar je moet wel snel zijn: inschrijven kan nog tot morgenmiddag (6 juni, 12u00) via deze link . Het programma en praktische informatie vind je op de volgende pagina: LIBIS gebruikersdag 2024

LIBISnet Webinars

In juni kan je een nieuwe reeks LIBISnet-webinars volgen. Deze keer bekijken we de mogelijkheden van Alma collections en de Collection Discovery in Limo. Met deze functionaliteiten wordt het mogelijk om specifieke selecties uit de bibliotheekcollectie op een gebruiksvriendelijke manier in Limo aan te bieden.

De webinars gaan door op 13, 20 en 27 juni en starten telkens om 11u. Meer informatie en de links waarmee je kan aansluiten vind je op libis.helpdocs: Webinar reeks: collections en Collection Discovery

Limo

Alma

Resource Management

Fulfillment



Limo

LIBISnet Werkgroep Limo

Het verslag van de Limo Werkgroep-vergadering van 28 mei vind je op libis.helpdocs.

Covers, flapteksten, en leesfragmenten in Limo via Meta4books

Misschien heb je gemerkt dat er sinds dit voorjaar meer covers verschijnen voor Nederlandstalige boeken in Limo. Dit is dankzij een contract dat LIBIS sloot met Meta4books. Tot het einde van dit jaar zijn de covers gratis beschikbaar voor alle partners van LIBISnet. Op de LIBIS Gebruikersdag verneem je er meer over, net zoals over plannen om flapteksten en leesfragmenten van meta4books automatisch in te laden in de catalogus.

Carrousel van records

Verder tonen we op de LIBIS Gebruikersdag een nieuwe tool om bibliotheekmaterialen in de kijker te zetten op een website.

Toegang tot gebruiksrapporten van Limo via Primo Analytics

Alle medewerkers van de bibliotheek kunnen de gebruiksgegevens van Limo raadplegen vanuit Alma, via een dashboard dat verschillende rapporten bevat. Meer info vind je op libis.helpdocs.



Alma

Resource Management

LIBISnet Werkgroep Resource Management

De verslagen van de vergaderingen van 6 februari en 14 mei 2024 kan je terugvinden op libis.helpdocs: LIBISnet Werkgroep Resource Management - Verslagen

Nieuw in Alma: templates voor physical items

Iedere Alma-gebruiker is vertrouwd met de templates voor bibliografische records, holding records en misschien zelfs die voor authority records. De May 2024-release van Alma maakt het template-plaatje compleet want vanaf nu kan je ook templates aanmaken voor physical items. Dat is voor sommige zaken zeer handig: zo is het dan bv. niet meer nodig om elke keer manueel de item policy uit te kiezen of kan je een vaste public note in de template opnemen zodat je deze nooit kan vergeten in te voeren.

Werken met physical item templates loopt wel iets anders dan werken met de bestaande template types. Op libis.helpdocs is een pagina beschikbaar die volledig gewijd is aan de workflows voor physical item templates: hoe kan je nieuwe templates maken, ze gebruiken om nieuwe items te maken, ze aanpassen of verwijderen? Zie: Werken met physical item templates.

Keuzelijst Item material types configureren

Nog meer over items ... de keuzelijst met item material types in Alma is bijzonder uitgebreid en bevat in de meeste gevallen veel meer waarden dan nodig zijn. Anderzijds zijn er bibliotheken die aangegeven hebben dat ze graag met meer precieze aanduidingen van material types willen werken dan het standaardonderscheid tussen copy en issue. Aangezien het perfect mogelijk is om per LIBISnet-partner deze keuzelijst een specifieke configuratie te geven, kunnen we hier in een paar stappen mee aan de slag.

1. De keuzelijst beperken tot de material types die in gebruik zijn. Er werd een lijst opgemaakt waar per Alma Institution Zone kan nagegaan worden welke item material types gebruikt worden. Deze lijst vind je hier. Een eerste stap is dus om alle material types die niet in gebruik zijn uit te schakelen.

2. Voor bibliotheken die in de toekomst fijnmaziger willen werken, kan het natuurlijk nodig zijn om op de de keuzelijst ook material types te plaatsen die nu nog niet in gebruik zijn. Een lijst van alle material types is ook ter beschikking. Klik daarvoor hier. Op die lijst staan ook een aantal Additional material types. Het is dus ook mogelijk om specifieke material types te definiëren.

3. Tenslotte is het ook mogelijk om de termen die voor elk van deze material types in Limo worden weergegeven aan te passen en bv. ook een Nederlandse en Franse term vast te leggen zodat de gebruikers deze term in hun taal naar keuze zien.

LIBISnet-partners die interesse hebben om hiermee aan de slag te gaan, kunnen een mailtje sturen naar helpdesk@libisnet.be zodat we kunnen bespreken welke aanpassingen precies gewenst zijn.

Antilope: aanpassingen in de Alma-records

In de vorige nieuwsbrief werd al aangekondigd dat de Alma-records van tijdschriften die ook opgenomen zijn in de Antilope-databank op een aantal punten zouden worden aangepast. Deze operatie zal in de loop van de maand juni worden uitgevoerd. Omdat deze automatische ingrepen in de weekends worden uitgevoerd, zal de impact op de gewone werkzaamheden minimaal tot onbestaande zijn.

De wijzigingen in deze records zullen wel iets anders zijn dan eerder gemeld. Op de projectpagina van Antilope op libis.helpdocs wordt uitgebreid uitgelegd wat er zal veranderen. Zie: Aanpassing plaats Antilope-identifiers in Alma records.

Vraag: naar welke websites verwijs jij vaak in tag 856 42?

Om de weergave in Limo van verwijzingen naar externe bronnen van informatie zoals databanken en referentiewebsites te verbeteren, maken we plannen voor een aanpassing in het datamodel. In plaats van het invoegen van een volledige url in tag 856 42 zal hiervoor de tag 035 ingeschakeld worden waar de identifiers of systeemnummers van de records in deze externe bronnen alle verzameld zouden worden. Meer volledige documentatie over deze aanpassing en een concrete planning voor de implementatie ervan volgt later maar voor de eerste stap hebben we jullie hulp nodig.

In die eerste stap willen we immers zoveel mogelijk van dergelijke veelgebruikte informatiebronnen identificeren zodat we kunnen beoordelen welke daarvan in aanmerking komen voor deze aanpassing. Heb jij dus zo een aantal online bronnen waar je regelmatig gaat zoeken en waarvan je de url's opneemt in 856 42 om ook de gebruikers snelle toegang tot deze informatie te geven, laat het ons dan weten met een mailtje naar helpdesk@libisnet.be.

Open Access en Peer reviewed-icoontjes in Limo

Je kent ze zonder twijfel wel ... de specifieke icoontjes die zowel in Alma als in Limo getoond worden bij publicaties die als Open Access beschikbaar zijn of waarvan de inhoud een peer review-proces doorliep. Wat misschien minder bekend is, is dat het al dan niet verschijnen van deze icoontjes afhankelijk is van specifieke waarden in specifieke tags in het Alma-record: het OA-icoontje verschijnt wanneer er een specifieke waarde in tag 506 wordt ingevoerd terwijl het peer review-symbooltje afhankelijk is van de invoer van een vaste sleutel in tag 500.

Image Placeholder

Op de tag info-pagina's van beide tags is een toelichting toegevoegd waarin twee zaken worden uitgelegd:

  • Welke waarde er dan precies moet worden ingevoerd?
  • Hoe een catalograaf kan beoordelen of aan een bib record een dergelijk label kan gehecht worden? Het is bv. niet zo dat alle gratis publicaties ook meteen Open Access zijn of dat elk wetenschappelijk tijdschrift peer reviewed is.

Lees de informatie dus zeker nog eens na op volgende pagina's: tag info 500 en tag info 506.

Oproep 'Cultureel-sensitief taalgebruik in bibliografische records'

De LIBISnet-catalogus bevat miljoenen records. Sommige van deze records zijn al enkele tientallen jaren oud en dat is er soms aan te merken. Er worden hier en daar termen gebruikt die vandaag echt niet meer kunnen. Onder meer KADOC zette al een traject op om dergelijke gevallen te identificeren en op een correcte manier aan te passen. Vanuit de LIBISnet deelwerkgroep Onderwerpsontsluiting willen we een gelijkaardig initiatief ontwikkelen. Daarvoor zijn we nog op zoek naar enkele collega's uit het netwerk die hier aan mee willen werken. Wie interesse heeft, stuurt een mailtje naar de LIBISnet-helpdesk.



Alma

Fulfillment

LIBISnet Werkgroep Fulfillment

Het verslag van de laatste vergadering van de LIBISnet Werkgroep Fulfillment is beschikbaar op libis.helpdocs.

E-mails afleveren vanuit Alma

Lokaal gaan meer en meer IT-diensten de security policies voor e-mailverkeer binnen de instelling verscherpen. Dit kan leiden tot het blokkeren van Alma-e-mails waardoor de eindgebruiker geen communicatie meer krijgt over reservaties, ontleningen, boetes, enzovoort. Neem pro-actief contact op met LIBIS & jullie lokale IT-dienst om dit te voorkomen!

Er zijn een aantal opties om dergelijke problemen te voorkomen:

  • Wijzigen van het from address in Alma zodat deze e-mails niet tegengehouden worden lokaal. Waarom? E-mails met een from address op basis van het domein van de instelling, verzonden via een extern (Alma) IP (smtp) worden vaak tegengehouden.
  • E-mails vanuit Alma versturen via de eigen lokale institutionele email relay (smtp) server.
  • DomainKeys Identified Mail (DKIM): een systeem om een betrouwbaar signatuur aan Alma-e-mails toe te voegen

Alma IBL users updaten

Voor KU Leuven & UCLL worden jaarlijks de Alma IBL users geüpdatet op basis van Impala IBL user gegevens. Dit kan uitgebreid worden naar andere instellingen. Indien interesse, gelieve dit door te geven aan LIBIS via de LIBISnet-helpdesk.

Oproep: evaluatie Booking-functionaliteit

Om de Booking-functionaliteit tegen het licht te houden willen we een ad hoc deelwerkgroep oprichten. Deze zal in een tweetal online vergaderingen evalueren of deze functionaliteit - in combinatie met title level requesting en de LIMO Collection Discovery - een antwoord kan zijn op de vraag om (hardware-)materialen via Limo te laten aanvragen en op te volgen in Alma. We zoeken een aantal geïnteresseerde collega's om brede input te verzamelen. Bij deze dus een warme oproep om jullie te engageren en jullie gegevens door te sturen naar de LIBISnet-helpdesk.